ثبت شرکت با مسئولیت محدود
در این شرکت آورده شرکا مهم تر از میزان مسئولیت آن هاست در این نوع شرکت ها که اصطلاحا به آن ها شرکت های سرمایه ای گفته می شود شرکا فقط به میزان سرمایه ای که آورده اند مسئول تعهدات ، بدهکاری ها (قروض و دیون) شرکت خهستند سهم الشرکه در این شرکت ها قابل انتقال بوده و حتی در برخی از موارد می توان بدون رضایت سایر شرکا این کار را انجام داد یکی از از این نوع شرکت های سرمایه ای شرکت با مسئولیت محدود است .
شرکت مسئولیت محدود چه شرکتی است ؟
طبق قانون تجارت شرکت با مسئولیت محدود حداقل از دو نفر یا چند نفر برای انجام امور تجاری تشکیل می شود و هریک از شرکا بدون تقسیم سرمایه به سهام یا قطعات سهام به میزان آورده خود در شرکت مسئولیت قروض و دیون را بر عهده می گیرند . این شرکت ها طبق اساسنامه ای که در بدو تاسیس ایجاد شده رفتار می کنند از جمله ویژگی های آن می توان به نحوه نقل و انتقال سهم الشرکه و نحوه تصمیم گیری آن اشاره کرد . در اسم شرکت حتما باید عبارت مسئولیت محدود ذکر شود و همچنین نباید اسم شرکت متضمن نام هیچ یک از شرکا باشد به جز شریکی که در مقابل اشخاص ثالث حکم شریک ضامن را در شرکت تضامنی خواهد داد (ماده 95 قانون تجارت )
این نوع شرکت به وسیله یک یا چند مدیر موظف و غیر موظف که از بین شرکا یا خارج از شرکت برای مدت محدود یا نا محدودی تعیین می شوند اداره می شود . پس مدیر یک شرکت با مسئولیت محدود می تواند خارج از شرکا نیز باشد هم چنین این شرکت می تواند به صورت تک مدیره اشرکت با مسئولیت محدود می تواند خارج از شرکا نیز باشد هم چنین این شرکت می تواند به صورت تک مدیره اداره شود .
چه نوع شرکت هایی از این نوع ثبت شرکت انجام میدهند
- شرکت های بازرگانی
- شرکت های طراحی
- شرکت های هواپیمایی
- شرکت های پیمانکاری
- شرکت های طراحی سایت
- شرکت های کامپیوتری
- شرکت های خدماتی
- ….
انتقال سهم الشرکه شرکت با مسئولیت محدود :
طبق قانون تجارت سهم الشرکه نمی تواند به شکل اوراق تجاری قابل انتقال ، چه با اسم چه بی اسم درآید . سهم الشرکه را نمی توان به کسی انتقال داد مگر اینکه با رضایت عده ای از شرکا که حداقل سه ربع سرمایه متعلق به آن ها است این کار انجام پذیرد . انتقال باید به صورت سند رسمی انجام می شود .
تصمیم گیری در شرکت مسئولیت محدود :
با اینکه در این نوع شرکت ها تشکیل مجمع عمومی همانند شرکت های سهامی پیش بینی نشده است و هر نوع تصمیم گیری طبق اساسنامه شرکت صورت می گیرد اما حد نصاب تصمیم گیری ها طبق قانون تجارت انجام می پذیرد . در این شرکت ها تصمیم گیری با اکثریت حداقل نصف سرمایه انجام می پذیرد . اگر همان ابتدا تصمیم گیری براساس اکثریت انجام نشود باید تمام شرکا مجددا دعوت شوند تا در این صورت تصمیمات با اکثریت عددی صورت گیرد حتی اگر این اکثریت دارای نیمی از سرمایه نباشند
هر تغییری در اساسنامه طبق قانون باید با اکثریت عددی که حداقل سه ربع سرمایه را دارا هستند صورت پذیرد . در این شرکت ها نمی توان شریکی را مجبور به افزایش سرمایه کرد .
سرمایه شرکت با مسئولیت محدود
سرمایه این شرکت می تواند به صورت نقدی یا غیر نقدی باشد . طبق ماده 96 موسسین این شرکت ها موظف هستند ک سرمایه نقدی را تادیه و کل سرمایه غیر نقدی را نیز تقدیم و تسلیم نمایند . چون میزان سهم هریک از شرکا در شرکت مسئولیت محدود با برگ سهام مشخص نمی شود لذا طبق ماده 9پ قانون تجارت ضروری است که در شرکتنامه صراحتا میزان سهم الشرکه غیر نقئی هریک از شرکا قید شود
ماده 98 قانوت تجارت ، شرکای شرکت با مسئولیت محدود را نسبت به ارزش اعلامی برای اموال غیر نقدی در شرکتنامه ، در مقابل اشخاص ثالث دارای مسئولیت تضامنی کرده است . اهمیت این ارزش گذاری (سرمایه غیر نقدی شرکت) هنگام ورشکستگی زمانی مشخص می شود که طلبکاران باید از سرمایه های شرکت مطالباتشان را وصول کنند
طبق لایحه قانون تجارت (مصوبه 1384 هیات وزریران ) ماده 742 : حداقل سرمایه نقدی برای تشکیل شرکت با مسئولیت محدود یکصد میلیون ریال تعیین شده که باید در بدو تشکیل به حساب شرکت واریز شود .
نحوه تقسیم سود و زیان :
در این نوع شرکت ها ، اصولا تقسیم سود و زیان ، مانند سایر شرکت های تجاری به نسبت آورده هر شخص استمگر اینکه شرط خلاف شده باشد
در هنگام ورشکستگی هریک از شرکا به میزان آورده خود مسئول پرداخت قروض و دیون شرکت هستند .
در رابطه با شرکای شرکت می توان طبق اساسنامه مسئولیت هریک نسبت به سرمایه آورده کمتر یا بیشتر قرار دارد
شرکت مسئولیت محدود و افزایش سرمایه آن :
راههای افزایش سرمایه در شرکت مسئولیت محدود پیش بینی نشده است افزایش سرمایه از طریق تبدیل سود تقسیم نشده ، مطالبات حل شده پرداخت نقدی ومازاد تجدید ارزیابی قابل انجام است .