شرکت با مسئولیت محدود یکی ازرایج ترین شرکت های بازرگانی در ایران است که بین دو یا چند نفر برای امور تجاری تشکیل شده است و بدون اینکه سرمایه این شرکت به قطعات سهام تقسیم شود ، هرکس به میزان آورده خود در قرض و دیون شرکت سهیم است .درباره ثبت شرکت با مسئولیت محدود در مقاله ای جداگانه به آن پرداخته ایم می توانید با ارجاع به مقاله مربوط به آن اطلاعات جامعی درباره این نوع شرکت به دست آورید.
بعد از ثبت شرکت با مسئولیت محدود ممکن است شرکاء بعد از تاسیس شرکت و یا طی زمان های مختلف تصمیم به افزایش سرمایه نمایند. افزایش سرمایه در شرکت ها و موسسات غیر تجاری اصولاً به منظور افزایش اعتبار شرکت می باشد. در شرکت با مسئولیت محدود حداقل سرمایه برای ثبت شرکت مبلغ ۱٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال می باشد.
در هنگام ثبت شرکت با مسئولیت محدود سرمایه اولیه از طرف شرکاء به مدیرعامل پرداخت و مدیرعامل اقرار به دریافت آن می نماید، لازم به ذکر است در شرکت با مسئولیت محدود هرچقدر میزان سرمایه در نظر گرفته شود نیازی به واریز به حساب بانکی نخواهد داشت و به اصطلاح دارای صندوق می باشند.
سهم الشرکه شرکت با مسئولیت محدود
سرمایه شرکت با مسئولیت محدود که آورده نقدی و غیر نقدی شرکاء می باشد به صورت سهم الشرکه نامگذاری می گردد . در این شرکت برخلاف شرکت سهامی خاص ازسهام خبری نمی باشد و سهم الشرکه به صورت نقدی و غیرنقدی تامین می شود .
- سهم الشرکه نقدی کاملاً باید پرداخت شود
- سهم الشرکه غیر نقدی یا سرمایه غیر نقدی تقویم و پس از ارزیابی و تائید کارشناس رسمی داد گستری به شرکت تسلیم می شود.
- سهم الشرکه شرکاء نمی تواند به شکل اوراق تجارتی قابل انتقال اعم از بانام یا بی نام و غیره در آید.
- سهم الشرکه را نمی توان منتقل به غیر نمود مگر با رضایت عده از شرکاء.
افزایش سرمایه شرکت با مسئولیت محدود
در قانون تجارت ایران در ارتباط با افزایش سرمایه در شرکت با مسئولیت محدود مطلب خاصی ذکر نشده است و از آنجایی که افزایش سرمایه از مواردی است که در اساسنامه بیان و ذکر شده است باید این مورد رعایت شود که هر تغییر دیگری راجع به اساسنامه باید به اکثریت عددی شرکاء که لااقل سه ربع سرمایه را نیز دارا باشند به عمل آید مگر اینکه در اساسنامه شرکت اکثریت دیگری مقرر شده باشد (ماده ۱۱۱ قانون تجارت) در نتیجه می توان گفت که برای تغییر در سرمایه باید اکثریت عددی و اکثریت سرمایه ای در جلسه حاضر باشند.
باید به این نکته توجه داشت که برای به دست آوردن اکثریت جلسه٫ شریکی نمی تواند شریکی را مجبور به زیاد کردن سهم الشرکه و یا حضور و یا هر کار اجباری دیگر کند. بعد از افزایش سرمایه مدیر عامل اقرار به دریافت مبلغ افزایش یافته می نماید و احتیاجی به فیش واریزی بانکی نیست.
افزایش سرمایه از طریق ورود شریک جدید
در این نوع افزایش سرمایه شخصی (حقیقی یا حقوقی) که می خواهد به لیست شرکای شرکت اضافه شود با رضایت باقی شرکاء اقدام به ورود سرمایه نقدی یا غیرنقدی خود می نماید. بعد از ورود شریک با افزایش سرمایه و تائید اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری سرمایه شرکت افزایش پیدا می کند.
زمانی که شریک جدید می خواهد با افزایش سرمایه به لیست شرکاء اضافه شود باید شخصی که مدیریت را بر عهده دارد به نیابت و رضایت از طرف باقی شرکاء با شریک جدید قراردادی رسمی و یا سندی رسمی را تنظیم و امضاء نمایند.
افزایش سرمایه از طریق افزایش سهم الشرکه
در این نوع افزایش سرمایه شرکاء بعد از بحث و بررسی به صورت جزئی یا کلی اقدام به افزایش سرمایه می نمایند.
هریک از شرکاء می توانند با توجه به بودجه مد نظر خود نسب به افزایش سرمایه (نقدی و غیر نقدی) اقدام نمایند. بعد از تصویب میزان افزایش سرمایه و تنظیم صوتجلسات افزایش سرمایه و ارسال برای اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری سرمایه شرکت افزایش پیدا میکند.
مدارک افزایش سرمایه در شرکت با مسئولیت محدود
- ارائه صورتجلسه مجمع که به امضاء کلیه شرکاء رسیده باشد.
- ارائه لیست شرکاء قبل و بعد از افزایش سرمایه که از طریق ورود شریک جدید یا سهم الشرکه شرکاء صورت گرفته است.
- ارائه مدارک هویتی اشخاص جدید الورود.
- در صورتیکه جلسه با حضور اکثریت شرکاء تشکیل شده ارائه اصل آگهی دعوت مطابق اساسنامه شرکت و با رعایت موارد قانون تجارت الزامی می باشد.
- در صورتیکه محل افزایش سرمایه غیرنقدی می باشد ارائه تقویم سرمایه غیر نقدی تقویم شده و تائید شده کارشناس رسمی دادگستری.
- در صورت لزوم ارائه مجوز از مراجع ذیصلاح.
صورتجلسه افزایش سرمایه شرکت با مسئولیت محدود
در صورتجلسه افزایش سرمایه شرکت با مسئولیت محدود می بایست ابتدا مشخصات شرکت از جمله نام٬ شماره ثبت٬ شناسه ملی و میزان سرمایه شخصیت حقوقی را بنویسید.
سپس تاریخ و ساعت جلسه (مجمع عمومی فوق العاده) که با حضور کلیه یا اکثریت برگزار می گردد٬ در محل قانونی شخصیت حقوقی را مشخص کنید.
الف) افزایش سرمایه از طریق ورود شریک جدید
آقای/خانم/شرکت …………….. به کد ملی/شناسه ملی …………….. با پرداخت مبلغ …………. ریال به صندوق شرکت در ردیف شرکاء قرار گرفتند.
لیست شرکاه بعد از افزایش سهم الشرکه و ورود شریک جدید
نام و نام خانوادگی شرکاء میزان سهم الشرکه
۱. آقای/خانم…………… دارنده مبلغ …………….. ریال سهم الشرکه
۲. آقای/خانم…………… دارنده مبلغ …………….. ریال سهم الشرکه
۳. آقای/خانم…………… دارنده مبلغ …………….. ریال سهم الشرکه
می شود.
در نتیجه سرمایه شرکت از مبلغ ………….. ریال به ………….. ریال افزایش یافت و ماده مربوطه در اساسنامه بشرح فوق اصلاح می گردد.
ب) افزایش سرمایه از طریق افزایش سهم الشرکه
آقای/خانم/شرکت …………….. به کد ملی/شناسه ملی …………….. با پرداخت مبلغ …………. ریال به صندوق شرکت در ردیف شرکاء قرار گرفتند.
لیست شرکاه بعد از افزایش سهم الشرکه و ورود شریک جدید
نام و نام خانوادگی شرکاء میزان سهم الشرکه
۱. آقای/خانم…………… دارنده مبلغ …………….. ریال سهم الشرکه
۲. آقای/خانم…………… دارنده مبلغ …………….. ریال سهم الشرکه
۳. آقای/خانم…………… دارنده مبلغ …………….. ریال سهم الشرکه
می شود.
در نتیجه سرمایه شرکت از مبلغ ………….. ریال به ………….. ریال افزایش یافت و ماده مربوطه در اساسنامه بشرح فوق اصلاح می گردد.
سپس در انتها به یکی از اعضاء هیات مدیره یا شرکاء وکالت با حق توکیل به غیر می دهید که درصورت آگهی شدن صورتجلسه تنظیم شده توسط شما به اداره ثبت شرکت ها مراجعه و آگهی ثبت را تحویل بگیرد.
نکات مهم در خصوص صورتجلسه افزایش سرمایه:
- کلیه صورتجلسات می بایست روی سربرگ شخصیت حقوقی مربوطه پس از امضاء اشخاص ذی سمت و با مهر آن شخصیت حقوقی تهیه و ارسال گردد.
- در صورتیکه آورده بعضی از شرکاء غیر نقدی باشد طی صورتجلسه آن آورده ارزیابی شده و قیمت توافقی ذکر و به امضاء کلیه شرکاء برسد و جزء اسناد شرکت ضبط گردد.
- در صورتیکه جلسه با اکثریت شرکاء تشکیل شده باشد رعایت دعوت شرکت وفق اساسنامه شرکت یا قانون تجارت با ارائه مستندات ضروری است.
- شرکاء اصالتاً یا وکالتاً یا ولایتاً نام خود را همراه با ذکر سمت ومیزان سهم الشرکه در صورتجلسه نوشته و امضاء نمایند و در صورتی که وکالتاً امضاء می نمایند ارائه وکالت نامه رسمی (اصل رونوشت برابر اصل شده ) الزامی است.
- در صورتیکه تعداد شرکاءاز 12 نفر بیشتر باشد انتخاب هیأت نظارمرکب از سه نفراز شرکاء الزامی و درابتدا صورتجلسه نام اعضای هیأت نظار نوشته شود در ذیل صورتجلسه امضاء نمایند.
- تمام شرکاء ذیل صفحات صورتجلسه را امضاء نمایند.
- صورتجلسه در سه نسخه تهیه و تمام آنها امضاء و یک نسخه از آن ظرف مدت سه روز پس از پذیرش نهایی در سامانه از طریق پست به اداره ثبت شرکتها ارسال و سپس بارکدپستی در سیستم درج گردد.