شرکت های سهامی در کشور ما به دو دسته شرکت سهامی خاص و شرکت سهامی عام تقسیم می شود که درمقاله مربوط به هر کدام به تفضیل در مورد آن ها شرح داده شده است کافی است به صفحه ثبت شرکت سهامی خاص و ثبت شرکت سهامی عام مراجعه نمایید واطلاعا مورد نیاز خود را به دست آورید . در این مطلب ما انواع مجامع را در این دو شرکت بررسی می کنیم.
مبانی تصمیم گیری در شرکت های سهامی
ابتدا نیاز است تا بررسی کنیم که ارکان تصمیم گیری در شرکت سهامی به چند سطح تقسیم می شود تصمیم گیری در شرکت های سهامی به سه سطح تقسیم بندی می شود که شامل:
- مجمع عمومی
در مجمع عمومی تصمیمات اصلی و اساسی شرکت گرفته میشود. تصمیماتی چون انتخاب اعضای هیئت مدیره، بازرسان، انتخاب روزنامه کثیرالانتشار، کاهش و ثبت افزایش سرمایه شرکت ، انحلال پیش از موعد شرکت، صدور اوراق قرضه و تغییر در مفاد اساسنامه.
- هیئت مدیره
در این سطح تصمیمات درجه دوم و میانی شرکت گرفته می شود. تصمیماتی مانند انتخاب مدیرعامل، شرکت در مناقصات، استخدام نیروی کار جدید، انعقاد قراردادها، کاهش تعداد کارگران.
- مدیرعامل
در سطح مدیرعامل تصمیمات روزمره و جزئی گرفته میشود. تصمیماتی مانند موافقت با درخواست مرخصی، هماهنگی بین اعضا و کارگران شرکت ، اجرای قراردادهای منعقد شده ،…
درواقع ، مدیرعامل حلقه اتصال بین رأس شرکت (هیئت مدیره) و بدنه شرکت (کارگران و کارمندان) است.
مجمع عمومی و انواع آن
در واقع مجمع همان جلسه است. مجمع عمومی به جلساتی گفته میشود که به تصمیمگیری در خصوص موضوعات کلی شرکت مبادرت میکند و از اجتماع سهامداران تشکیل میشود.
شرکت های سهامی مجامع مختلفی دارند که در هر کدام از این مجامع از طریق رای گیری تصمیمات مختلفی گرفته می شود.
برای رسمیت یافتن هر کدام از این مجامع حضور عده ای از سهامداران الزامی است. یعنی اگر تعداد افراد حاضر در جلسه مجمع به حد نصاب تعیین شده در قانون نرسد جلسه مجمع رسمیت نمی یابد و به زمان دیگری موکول می شود. همچنین اگر در مجمع عمومی نتوانند نسبت به موضوعی تصمیم گیری کنند هیئت رئیسه مجمع با تصویب مجمع عمومی می تواند اعلام تنفس کند و ادامه جلسه مجمع را به روز دیگری موکول کند. تاریخ جلسه بعدی مجمع نمی تواند از دو هفته تجاوز کند.
مجمع عمومی بر حسب نوع، اهمیت و ضرورت تصمیمی که قرار است گرفته شود به سه شکل قابل تشکیل است:
- مجمع عمومی موسس
- مجمع عمومی عادی
- مجمع عمومی فوقالعاده
مجمع عمومی موسس
مجمع عمومی موسسین مجمعی است که هنگام تشکیل یک شرکت سهامی برای اولین بار برگزار می گردد و در این مجمع ضور عده ای از پذیره نویسان که حداقل نصف سرمایه شرکت را تعهد نموده باشند ضروری است
وظیفه کلی مجمع عمومی موسس ، در قالب صلاحیت مجمع عمومی موسس مطابق قانون عبارت اند از:
- رسیدگی به گزارش موسسین و تصویب آن
- احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تادیه مبالغ لازمه
- تصویب آوردههای غیرنقدی موسسین
- تصویب سهام ممتاز
- تصویب طرح اساسنامه شرکت و اصلاح آن در صورت لزوم
- انتخاب اولین مدیران و بازرس/بازرسان شرکت
- تعیین روزنامه کثیرالانتشار
مجمع عمومی فوق العاده
یکی دیگر از انواع مجمع شرکتهای سهامی مجمع عمومی فوق العاده است. این مجمع تا نیاز نباشد الزامی به برگزاری آن نیست . تصمیمات این مجمع با حضور حداقل دارندگان دو سوم سهامی که حق رای دارند یا نمایندگان آن ها که دارای حق رای هستند در جلسه رسمی معتبر خواهد بود .به طور خلاصه موارد زیر را میتوان از وظایف مجمع عمومی فوق العاده دانست:
- تغییر در مواد اساسنامه
- هرگونه تغییر در سرمایه شرکت (افزایش یا کاهش)
- تغییر محل شرکت
- انحلال شرکت قبل از موعد
- ترتیب دادن سهام ممتاز
- هرگونه تغییر در امتیازات وابسته به سهام ممتاز
- تصمیم راجع به انتشار اوراق قرضه
- تصمیم راجع به تبدیل شرکت سهامی خاص به شرکت سهامی عام
- تصمیم در خصوص تبدیل سهام بی نام به با نام یا بالعکس
مجمع عمومی عادی
مجمع عمومی عادی با حاضر شدن نیمی از سهامداران به نسبت تعداد سهام مجمع عمومی عادی به رسمیت می رسد وزمانی تصمیمات اعتبار دارد که با اکثریت نصف به علاوه یک آرا حضر در جلسه رسمی مواجه باشد . مجمع عمومی عادی به دو صورت قابل تشکیل است:
مجمع عمومی عادی سالیانه: این مجمع الزاما باید سالی یک بار در موقعی که در اساسنامه پیشبینی شده است تشکیل شود.
مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده: این مجمع سالانه نیست و در مواقع مورد نیاز تشکیل می شود. یعنی غیر از مواقع مقرر در اساسنامه و بنابر تشخیص هیات مدیره یا بازرس/ بازرسان شرکت دعوت میشود. (مثلا در حالتی که پیش از رسیدن موعد مجمع عمومی عادی سالیانه بخواهیم اقدام به عزل یکی از مدیران کنیم.)
وظایف مجمع عمومی عادی
- به طور خلاصه میتوان موارد زیر را از تکالیف مجمع عمومی عادی شمرد:
- رسیدگی به صورتهای مالی شرکت
- تصویب تقسیم سود و اندوخته بین سهامدارن
- تعیین مدیران و بازرسان
- تعیین حق الزحمه اعضای هیئت مدیره
- عزل مدیران و بازرسان
- تعیین روزنامه کثیرالانتشار
- تصویب معاملات منعقده
نکات مهم در خصوص تشکیل مجامع
شرکت های سهامی باید قبل از برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه خود گزارشات حسابرسی شده خود را منتشر کنند یعنی شرکتی نمی تواند بدون انتشار صورت های مالی سالانه حسابرسی شده خود مجمع را برگزار کند.
شرکت باید حداقل 10 روز قبل از برگزاری مجمع سهامداران خود را مطلع نماید. در آگهی دعوت به مجمع از کلیه سهامداران، وکیل یا قائم مقام قانونی صاحب سهم و همچنین نماینده یا نمایندگان اشخاص حقوقی دعوت می گردد تا در جلسه مجمعِ شرکت حضور بهم رسانند. دستور جلسه، تاریخ و آدرس دقیق محل برگزاری مجمع نیز در این آگهی قید می گردد.
نماد معاملاتی شرکتی که قرار است مجمع خود را برگزار کند باید در روز مجمع و روز کاری قبل از مجمع بسته باشد.